T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / BAYINDIR - Bayındır Mesleki Eğitim Merkezi

İlçemiz

BAYINDIR´IN TARİHÇESİ

      Bayındır İlçesinin bir yerleşim yeri olarak ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmemektedir. Araştırmalar yörede sırasıyla milattan önce 3000´li yıllarda Hititlerin, 700´lü yıllarda Frigya ve Lidyalıların, Milattan sonra 900´lü yıllarda Bizanslıların, 1084 yılından sonra Selçukluların ve 1425 yılından sonrada Osmanlıların Egemen olduğu ortaya koymaktadır.

    Bayındır ilçe merkezinde Bizanslılar döneminde yerleşimin bulunduğu ancak Selçukluların gelişi ile Orhan Gazi tarafından 14. yüzyılın başlarında 24 Oğuz boyundan Üçoklar´dan biri olan Bayındır Türkmen Boyunun kendi adı ile yeni bir yerleşim oluşturduğu bilinmektedir. Bir rivayete göre ilk yerleşim yerinin Ergenli Deresi kenarında kurulmuş iken bu yerleşim taşkınlar yüzünden daha sonra ilçe merkezinin şimdi bulunduğu yere taşınmıştır.

    Evliya Çelebi Seyahatnamesi´nde Bayındır´ ın Paşa Hası olduğu belirtilmektedir. Tapu kayıtlarına göre burası şehzadeliği döneminde II.Selim´e verilmiş, II.Selim padişah olunca da damatlarından Sadık Paşa´ ya 80 akçelik bir has olarak bağışlanmıştır. Şemsettin Sami Kamus-Ül Alam´ da Bayındır da 28 cami ve 1 medrese ve 2 Hıristiyan okulunun bulunduğunu, Aydın vilayetine bağlı İzmir Sancağı´nın bir kazası olduğunu, 400 kadar nüfuslu olduğunu yazmaktadır. Ancak Hıristiyan okulları günümüze kadar ulaşma- mıştır. Katip Çelebi ve Alman Tarihçi Phlippson eserlerinde Bayındır´ın tarihi ile ilgili aynı paralelde ifadeler kullanmaktadır.

      Bayındır önceleri bir nahiye merkezi iken 1871´ de Belediye, 1875´ de ilçe merkezi haline gelmiştir. İlçe 30 Mayıs 1919 yılında Yunan işgaline uğramış ve 2.5 yıllık işgalden sonra 4 Eylül 1922 de kurtarılmıştır. Bu tarihe kadar Bayındır ilçesinin nüfus mozaiğinde Çoğunluğu Türk olmak üzere Rum, Ermeni ve Yahudilerinde yaşadığı göze çarpmaktadır. Cumhuriyetin ilanından sonra İzmir iline bağlı bir ilçe merkezi olan Bayındır´ da 1938 yılında ilk planlama haritaları yapılmıştır.

İDARİ YAPI VE NÜFUS

İlçemiz merkezi dâhil 59 mahalleden meydana gelmektedir. 6360 Sayılı Bütünşehir kanunu kapsamında 36 köyün mahalleye dönüşmesiyle birlikte, Belediye görev ve sorumluluk sahası İlçe sınırlarına kadardır. İlçemizdeki yerleşimlerin bir bölümü dağların güneye bakan yamaçlarında diğer bir bölümü ise ovadadır. Merkezde evler toplu olarak bir arada bulunmaktadır. Ancak, Belediye sınırları içinde bulunan ova arazisi üzerinde dağınık biçimde evlere rastlamak mümkündür. Mezra ve oba şeklindeki yerleşim örnekleri yoktur. İlçemizin İdari yapısında etken olan unsurların başında vatandaşın geçim kaynağı ve işi gelmektedir. Dağ köylerinde sınırlı geçim kaynakları nüfusun hızla azalmasına, ova köylerinde verimli ovaların bulunması da kısmi nüfus artışına neden olmaktadır.

NÜFUS DURUMU

2013 yılında yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre İlçenin toplam nüfusu 40.690 kişidir. Nüfusun mesleklere göre dağılımını gösteren kesin sayısal bilgiler bulunmamaktadır. İlçe halkının büyük bölümü tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Bunun dışındaki faaliyet alanları ticaret, hizmet sektöründe çeşitli meslekler ve çok sınırlı düzeyde sanayiciliktir. Nüfusun eğitim durumunu gösterir sayısal bilgiler mevcut değildir. Okur-yazarlık oranının ülke geneline göre yüksek olduğu tahmin edilmektedir. İlçe nüfusunun 20.158 Erkek, 20.532 Kadındır.

MAHALLELER

Bayındır İlçesi 59 mahalleden oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla; Alankıyı mahallesi, Alanköy mahallesi, Arıkbaşı mahallesi, Atatürk mahallesi, Balcılar mahallesi, Bıyıklar mahallesi, Buruncuk mahallesi, Cami mahallesi, Cumhuriyet mahallesi, Çamlıbel mahallesi, Çenikler mahallesi, Çınar mahallesi, Çınardibi mahallesi, Çırpı Cami mahallesi, Çiftçigediği mahallesi, Demircilik mahallesi, Dereköy mahallesi, Dernekli mahallesi, Elifli mahallesi, Ergenli mahallesi, Fatih mahallesi, Furunlu mahallesi, Gaziler mahallesi, Hacı Beşir mahallesi, Hacı İbrahim mahallesi, Hasköy mahallesi, Hatay mahallesi, Havuzbaşı mahallesi, Hisarlık mahallesi, İbrahim Çavuş mahallesi, Kabaağaç mahallesi, Karaveliler mahallesi, Mektep mahallesi, Mithatpaşa mahallesi, Karahalilli mahallesi, Karahayıt mahallesi, Karapınar mahallesi, Kızılağaç mahallesi, Kızılcaova mahallesi, Kızılkeçili mahallesi, Kızıloba mahallesi, Kurt mahallesi, Lütuflar mahallesi, Mithatpaşa mahallesi, Necati Uza mahallesi, Orta mahallesi, Osmanlar mahallesi, Pınarlı mahallesi, Sadıkpaşa mahallesi, Sarıyurt mahallesi, Söğütören mahallesi, Tokatbaşı mahallesi, Turan mahallesi, Yakacık mahallesi, Yakapınar mahallesi, Yeni mahallesi, Yenice mahallesi, Yeşilova mahallesi, Yusuflu mahallesi, Zeytinova mahallesi

ULAŞIM

İlçemiz İzmir'e 60 km uzaklıkta metropol bir ilçedir.

İlçemize İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali 107 ve 108 numaralı peronlardan her yarım saatte bir kalkan Sınırlı Sorumlu Minibüs Otobüs İşletmesi Kooperatifine ait araçları ile ulaşabilirsiniz. 

Basmane – Ödemiş – Basmane" ve "Basmane – Tire – Basmane" ray otobüslerini, Tire ve Ödemiş'ten kalkan ilçeler arası minibüslerini, Her gün, gün içinde sefer yapan Torbalı-Ödemiş ray otobüslerini, 727 –  787 – 788 –  790 –  791 –  793  Numaralı ESHOT otobüs seferlerini Kullanarak ilçemize ulaşabilir, yine aynı yollardan geri dönebilirsiniz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.01.2017 - Güncelleme: 01.02.2023 16:28 - Görüntülenme: 621
  Beğen | 0  kişi beğendi